Op 28 oktober jl. werd de BuitensteBinnenTuin bij het Oncologiecentrum van VieCuri Medisch Centrum Venlo officieel geopend. Het concept voor de tuin, dat hij ‘Human Sense Modulation’ noemt, werd jaren geleden bedacht door Chirurg-oncoloog Paul Nijhuis. “Het prikkelen van de zintuigen kan enorm veel invloed hebben op iemands gemoedstoestand. Met de inzet van geuren, kleuren, kunst en natuur komen mensen in een andere wereld”. In de tuin en aangrenzende serre kunnen mensen met kanker vóór of na hun afspraak de zinnen even verzetten.

Voor zover bekend is VieCuri het enige ziekenhuis dat het prikkelen van de zintuigen in de volle breedte toepast. Volgens Jean Henkens, bioloog en landschapsarchitect bij Center Parcs en de ontwerper van de BuitensteBinnenTuin, is de gecreëerde groene oase een echte belevingstuin waar kabbelend water voor een rustgevend effect zorgt. “Een plek waar het fijn is om even te zijn, om het even hoe je je voelt en wat je innerlijke zorgen ook mogen zijn”.

Het benodigde geld voor de realisatie van het totale project is grotendeels bijeen gebracht met sponsoring en fondsenwerving, waaronder een forse donatie van de Stichting Roparun (203.000 euro), maar ook met donaties van het Mondriaanfonds, VieAmi, Stichting St. Joseph, Cultuurimpuls Venlo, maar ook dankzij donaties van individuele patiënten.