203.000 euro voor oncologiecentrum VieCuri Venlo

UPDATE: Op 28 september 2019 is de ‘BuitensteBinnenTuin’ bij het oncologiecentrum officieel geopend. Lees hier het artikel

De stichting Roparun doneert in 2018 een bedrag van 203.000 euro aan het oncologiecentrum van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Van deze bijdrage wordt een serre en een belevingstuin aangelegd.

Oncologie
VieCuri heeft een nieuw oncologiecenrum waar specialisten en verpleegkundigen van verschillende specialismen spreekuur houden. De zorginstelling wil het centrum graag uitbreiden met een plek waar patiënten samen met hun familie even kunnen ontspannen.

Aromatherapie
De geplande orangerie met belevingstuin past binnen een filosofie van het ziekenhuis waarbij er vanuit gegaan wordt dat de omgeving kan bijdragen aan een goed gevoel bij bezoekers en patiënten. Er wordt rekening gehouden met bepaalde kleuren en er zijn experimenten met aromatherapie en het gebruik van licht en kleur.

Roparun
Het geld is bijeen gebracht door 325 Roparun teams die deelnamen aan de estafetteloop van meer dan 500 kilometer vanuit Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8.000 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. De Roparun is ontstaan in 1992 en heeft sindsdien ruim 78 miljoen euro opgebracht.

Het bestuur van Roparun verklaart: “Het doel van VieCuri om een plek te bieden waar mensen met kanker samen met hun naasten kunnen ontspannen sluit aan bij ons motto ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer toegevoegd kunnen worden aan het leven’. We zijn dan ook blij dat Roparun een bijdrage kan leveren aan de Orangerie met belevingstuin.”

Hoofdhuidkoeling VieCuri Venlo en Venray

Hoofdhuidkoeling wordt gebruikt voor, tijdens en na een chemokuur. Door een hoofdhuidkoeler kan de kans op haaruitval worden verminderd of zelfs helemaal worden voorkomen. Hoewel het voor de patiënten iets heel belangrijks is, vooral op het psychische vlak, hebben ziekenhuizen vaak geen budget voor deze kostbare apparatuur. Uit de opbrengst van de Roparun editie in 2006 werd aan alle ziekenhuizen in Nederland de mogelijkheid geboden in het bezit te komen van een of twee hoofdhuidkoelers.

Meer informatie over hoofdhuidkoeling vindt u op de website van Stichting ‘Geef Haar een kans’. http://geefhaareenkans.nl. De onderstaande informatiefilm komt ook van deze pagina.

Roparun vakantiebungalows

Stichting Roparun beschikt over veertien vakantiebungalows waar kankerpatiënten en hun familieleden kosteloos een weekje kunnen verblijven. De bungalows staan in Ees in Drenthe (3), in Kamperland in Zeeland (2), in Kortgene in Zeeland (2), in Zuidland op Voorne-Putten (2) en in Volendam in Noord-Holland (2). Het mooie Resort Arcen http://resort-arcen.nl in ons prachtige Limburg beschikt over drie Roparun bungalows waarvan één aangepast is voor mindervaliden.

Een verblijf in één van de bungalows kan aangeboden worden door het ziekenhuis waar een patiënt onder behandeling is. In veel ziekenhuizen door heel Nederland is een aanvraagformulier verkrijgbaar. De behandelend arts ondertekend het formulier en stuurt dit naar het Roparunkantoor in Schiedam. Een medewerker van het Roparunkantoor neemt daarna contact op om een datum af te spreken. Het is niet mogelijk om rechtstreeks bij het Roparunkantoor een aanvraag in te dienen.

Het vervoer naar de bungalow dient u zelf te regelen. Heeft u liggend vervoer nodig? Dan biedt Stichting Ambulance Wens eventueel de mogelijkheid om u naar de bungalow te vervoeren. Dit gebeurt met een ambulance en twee medische vrijwilligers.

Stichting Plattelandshoés Panningen

Het Plattelandshoés in Panningen is ontstaan vanuit een groeiende behoefte aan palliatieve zorg voor burgers uit Peel en Maas en Leudal. Daarbij willen ze nadrukkelijk ook plaats bieden aan mensen met een lichte verstandelijke of psychische beperking.

Het stichtingsbestuur was door de teamcaptain van Roparunteam 25 (Roermond) geattendeerd op de mogelijkheden voor het aanvragen van een financiële bijdrage.

De stichting kon in 2017 op een bijdrage van € 25.000 rekenen voor de aanschaf van negen gastenbedden met matras. http://www.plattelandshoes.nl

Toon Hermans Huis Venlo

In 2016 ontving Toon Hermans Huis Venlo een bijdrage van € 23.500 voor de inrichting van verschillende ruimtes van het inloophuis.

Het Toon Hermans Huis kan veel betekenen voor iedereen die met kanker te maken heeft (ex-)patiënten, naasten en nabestaanden. In aanvulling op de medische zorg draagt het Toon Hermans Huis Venlo bij aan de verbetering en het behoud van kwaliteit van leven van mensen die met kanker te maken hebben, in de breedste zin van het woord.

Een warme plek waar je welkom bent om jouw verhaal of ervaringen te delen of om te luisteren naar anderen. Het hoeft niet over kanker te gaan. De mens staat hier centraal, niet de ziekte. De deur staat open voor informatie, voorlichting, het vinden van betrokkenheid en rust maar ook voor het bijwonen van themabijeenkomsten, of ontspannings- en yogagroepen. Het Toon Hermans Huis biedt gezelschap voor jong en oud.

Toon Hermans Huis Venlo
Nieuwstraat 41 a
5911 JS Venlo

foto-voorgevel-voor-kaart-img_0055